Połączenie ziemniaków i kaszy - czy to się może udać? Zdecydowanie tak! Gryczana to ulubiona kasza Polaków. Jest najchętniej wybierana przez prawie 81% konsumentów.2 Nic dziwnego - ma świetny smak i dostarcza mnóstwo wartościowych składników: zawiera białko o wysokiej wartości odżywczej, jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy i nie zawiera glutenu. W wersji Babci Zosi - z grzybami, tymiankiem i cebulką ma wyjątkowy aromat i mocno grzybowy smak. Idealnie więc sprawdza się jako farsz np. do gołąbków lub pierogów, a także jako główny składnik zapiekanki ziemniaczanej. Dzięki gotowaniu kaszy w małej ilości wody, unika się wypłukiwania z niej cennych składników odżywczych, kasza ma też idealną konsystencje, a wszystkie składniki stają się miękkie. Wystarczy zapiec Kaszę gryczaną z grzybami, cebulką i tymiankiem pod cienko pokrojonymi plastrami ziemniaków i pyszny, pożywny obiad gotowy.
Pełen przepis dostępny TUTAJ.
Pasztet z Kaszy jaglanej z cukinią, pomidorami i słonecznikiem to świetna alternatywa dla klasycznego mięsnego pasztetu. Sekret tkwi w dobrym zblendowaniu składników. Roślinna wersja tej tradycyjnej potrawy jest delikatniejsza i ma jedwabistą konsystencję. Do masy warto dodać ulubione przyprawy: świetnie sprawdzi się wcześniej podsmażony czosnek, aromatyczna słodka i ostra papryka. Pasztet posypać można ziarnami słonecznika. Babcia Zosia uwielbia pasztet w towarzystwie domowego pesto i świeżych pomidorów lub tradycyjnie: z majonezem i ogórkiem kiszonym.
Pełen przepis dostępny TUTAJ.
To propozycja na szybkie śniadanie lub obiad. Sałatkę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się dlatego jako lunch do pracy, szkoły czy jako posiłek w podróży. Kompozycja kaszy gryczanej białej z dynią, szpinakiem i słonecznikiem Babci Zosi to świetnie skomponowane połączenie smaków. Kasza gryczana biała charakteryzuje się delikatniejszym smakiem niż jej palona siostra. Dynia i szpinak dodają całości charakterystyczny aromat i urozmaicają cała danie. Do sałatki wystarczy dodać kawałki upieczonego wcześniej buraka, garść rukoli, a całość skropić oliwą lub olejem rzepakowym. Sałatkę można jeść samą lub ze świeżo przygotowanymi grzankami. To tylko jedna z wersji sałatki na bazie kaszy. Sprawdzi się ona w połączeniu z wieloma warzywami - także sezonowymi.
Pełen przepis dostępny TUTAJ.
[1] Wyniki badań nt. spożycia kaszy, Lubię Kaszę, 2016, http://www.lubiekasze.pl/wyniki-badania-nt-spozycia-kaszy
[2] Wyniki badań nt. spożycia kaszy, Lubię Kaszę, 2016, http://www.lubiekasze.pl/wyniki-badania-nt-spozycia-kaszy
Dania Babci Zosi - polska marka w 100% naturalnych produktów spożywczych istniejąca od prawie 10 lat. Dania Babci Zosi to proste w przygotowaniu, pełnowartościowe, domowe posiłki na bazie zbóż, suszonych warzyw, owoców i przypraw. Marka w swojej ofercie posiada mieszanki na zupy, kompozycje kasz z dodatkami, dania z makaronów i placki ziemniaczane. Dania Babci Zosi mogą stanowić samodzielne, pełnowartościowe posiłki, być dodatkiem lub bazą pod bardziej skomplikowane dania. Inspiracją do stworzenia wszystkich receptur były smaki i aromaty domowej, babcinej kuchni pozbawionej chemii i sztucznych dodatków.